Projektuj wnętrza

Rodzaje piekarników

Sprzęty i Produkty, Rodzaje |


W projektowaniu kuchni niezmiennie ważny jest dobór odpowiednich sprzętów przy uwzględnieniu potrzeb domowników. Piekarnik to urządzenie, którego przeznaczeniem jest pieczenie produktów żywnościowych. Warto bliżej przyjrzeć się rodzajom poszczególnych piekarników, gdyż na rynku dostępne są coraz to nowsze rozwiązania. Możliwości jest dużo, dlatego należy się wcześniej zastanowić, które funkcje będą tak naprawdę potrzebne naszym klientom.

Piekarniki dzielimy na:

1. Gazowe

2. Elektryczne:

a) niezależne

b) z integralnym sterowaniem do płyt

Tradycyjne, czyli gazowe

  • najbardziej popularne,
  • piekarniki tradycyjne to również te wyposażone w grill zasilany elektrycznie.

Zalety: 

  • niska cena,
  • tańsza eksploatacja niż elektryczne,
  • duża wytrzymałość mechaniczna.

Wady:

  • mała ilość funkcji: funkcja pieczenia z góry, z dołu lub jednocześnie,
  • występuje zazwyczaj w samodzielnych kuchenkach gazowych,
  • trudny do utrzymania w czystości,
  • konieczność posiadania instalacji gazowej,
  • brak możliwości czasowych ustawień płomienia.

Elektryczne niezależne

Zalety:

  • możliwość zabudowy szeregowej (w poziomym ciągu szafek lub pod blatem) oraz słupkowej (w pionowym ciągu szafek),
  • możliwość funkcjonowania niezależnie od innych urządzeń,
  • ogromna ilość funkcji i programów,
  • wysoki komfort pieczenia.

Wady: 

  • brak możliwości sterowania płytami,
  • wyższa cena (w porównaniu do gazowych).

Elektryczne z integralnym sterowaniem do płyt

Zalety:

  • wyposażone w panel sterowniczy z dodatkowymi funkcjami do sterowania płytą (w tym możliwość wyboru zarówno gazowej jak i elektrycznej płyty różnych producentów),
  • ogromna ilość funkcji i programów,
  • zrównoważona cena.

Wady:

  • brak możliwości zabudowy w pionowym ciągu szafek (tylko opcja szeregowa).

Standardowe funkcje piekarników elektrycznych:

  • grzanie z góry,
  • grzanie z dołu,
  • grzanie z góry i dołu jednocześnie - najbardziej używana funkcja,
  • grill – intensywne grzanie od góry, co oszczędza energię, funkcja dobra dla zapiekanek czy mięs,
  • termoobieg – dmuchawa zapewniająca równomierną cyrkulację ciepłego powietrza, funkcja dobra do pieczenia ciast, rozmrażania i podgrzewania,
  • grill i nawiew – razem z grillem włączona jest funkcja dmuchawy, co chroni przed rozpryskiwaniem się tłuszczu, funkcja dobra dla drobiu,
  • pieczenie intensywne – włączona funkcja grzania dolnego, górnego i termoobieg,
  • szybkie rozgrzewanie – przyspieszony tryb rozgrzewania piekarnika, co oszczędza energię, a dalej następuje automatyczne włączenie ustawionej funkcji,
  • rozmrażanie,
  • grzanie mikrofalowe,
  • rożen obrotowy.

Dodatkowe funkcje piekarników elektrycznych:

  • katalizator zapachów – pochłanianie powstałych zapachów, ograniczanie osadzania się tłuszczu na elementach zewnętrznych,
  • przegroda – podział wnętrza piekarnika na obszary i wydzielenie tylko jednego z nich do pieczenia, mniejsze zużycie energii, funkcja dobra dla małych porcji,
  • termosonda – kontrola odpowiedniej temperatury wewnątrz potrawy, automatyczne wyłączenie po ustalonym jej osiągnięciu, umieszczana wewnątrz potrawy,
  • wózek teleskopowy – wysuwanie pojedynczej blachy lub całej komory piekarnika, zainstalowane ograniczniki wysuwania; minimalizacja oparzenia,
  • wkłady katalityczne – niszczenie zanieczyszczeń wewnątrz piekarnika przy ustawieniu temperatury 200 stopni C przez 20 minut; wymiana co 5-6 lat,
  • mikrofale – połączenie zalet piekarnika i kuchenki mikrofalowej,
  • sygnalizacja dźwiękowa – informowanie o osiągnięciu danej temperatury,
  • funkcja pirolizy – samooczyszczanie piekarnika poprzez wypalanie resztek potraw w temperaturze ok 500 stopni C; konieczność usunięcia popiołu; uważana za najskuteczniejszy system oczyszczania piekarnika,
  • wytwornica pary – umożliwia gotowanie i pieczenie na parze, rozmrażanie produktów; mniejsze zużycie energii,
  • zimne drzwi – ochrona przed poparzeniem; wewnętrzna szyba piekarnika (którego drzwiczki są kilkukrotnie przeszklone) odbija ciepło do jego wnętrza,
  • blokada drzwi – automatyczna blokada drzwiczek piekarnika po przekroczeniu określonej temperatury,
  • wyświetlacz LCD,
  • panel podświetlany.