Projektuj wnętrza

Kuchnia na statku

Style i dekoracje, Zasady projektowania |


Zobaczmy jak wyglądała kuchnia na statku „Dar Pomorza”, który przez lata pełnił funkcje szkoleniowe w Państwowej Szkole Morskiej w Gdyni.

Historia

„Dar Pomorza” to jeden z najpiękniej zachowanych żaglowców na świecie. Stoi dziś zacumowany przy porcie gdyńskim obok innego statku – muzeum „Błyskawicy” i od 1983 roku jest jednym z oddziałów Narodowego Muzeum Morskiego w Gdyni. Co roku statek zwiedza około 100 00 turystów. Przez ponad 50  lat na statku szkoliło się kilkanaście tysięcy przyszłych oficerów. Ze służby został wycofany w 1982 roku. „Dar Pomorza” to nazwa, która miała być podziękowaniem dla ofiarnej ludności, dzięki której Pomorski Komitet Floty Narodowej mógł zakupić statek w 1929 roku.

Wnętrza

Na statku są udostępnione 3 poziomy dla zwiedzających. Na pokładzie znajdują się 42-metrowe maszty, na które wchodzili uczniowie w ramach codziennej gimnastyki. Duże wrażenie robi maszynownia, w której można obejrzeć silnik, pompy, zespoły prądotwórcze i inne urządzenia. Są również wystawy stałe, które opowiadają o historii żaglowca. Dla projektanta wnętrz najbardziej interesujące jednak są pomieszczenia oficerskie, w tym salon komendanta statku.

Kuchnia

Kuchnia na statku była całodobowa. W ciągu dnia kucharze przygotowywali do 200 posiłków, w nocy natomiast piekarz piekł chleb. Pod pokładem znajdowała się mesa oficerska, czyli duże pomieszczenie dostępne dla całej załogi jednostki, w którym głównie spożywało się posiłki. Było to również miejsce spotkań i wypoczynku. Często mesa wykorzystywana była do celów reprezentacyjnych. Ze względu na duże rozmiary wnętrza, czasami służyło ono do naprawy większych przedmiotów, np. żagli. 

Pentra

Obok mesy znajdowała się pentra, czyli mały pokój, w którym przygotowywano nakrycia i potrawy z kuchni do podania w jadalni.

...........................................

Autor: Małgorzata Mazurek

Grafik/Projektant